‘Get out of your comfortzone, get into the wild!’

“Langzaam went mijn lichaam aan de omstandigheden. Niet dat je uiterlijk ertoe doet in deze omgeving. In deze primitieve omstandigheden wordt het duidelijk dat je leven en overleven afhankelijk is van een goed functionerend lichaam dat kan bewegen en kan ruiken, horen, zien en voelen. Hier ervaar je hoe bizar het is om je lijf te bekritiseren. Dankzij ons werkende lichaam kunnen we bestaan en overleven. Hier in de wildernis is het overduidelijk dat een gezond lichaam en goed functionerende zintuigen het allerbelangrijkst zijn in het leven. Bijna dagelijks wandelen we lange afstanden en rennen we weg voor bosolifanten. Ik merk dat de lichamelijke beweging me zowel fysiek als mentaal sterker maakt. Het lijkt alsof ik de paden nu beter kan lezen en inmiddels ben ik niet meer bang om te vallen. Langzaam begin ik te vertrouwen op mijn zintuigen, geest en lichaam. Net als een wild dier voel ik me veilig zolang ik wakker, snel en fit ben.” uit Over Leven in het Wild

Over Leven in het Wild gaat over het volgen van dromen én wat we van wilde dieren kunnen leren. Levenslessen die ook toepasbaar zijn in ons eigen moderne jungle en die ons bewust maken hoe bijzonder de natuur en ons leven is. Mensen van alle leeftijden – van 12 tot 100 -, leesniveaus – van boekwormen tot ‘ik lees nooit’ -, opleidingen – van ‘the school of life’ tot professoren –  en achtergronden – van fanatieke natuurliefhebbers en wildlife experts tot mensen die helemaal niets met dieren hebben – vertellen dat ze het boek in een paar dagen uitlezen en er iets moois uit halen. Veel lezers zeggen dat ze anders naar wilde dieren én zichzelf zijn gaan kijken. Dat was precies de missie van dit boek, omdat liefde voor natuur cruciaal is voor een gezonde planeet én onze eigen (geestelijke en fysieke) gezondheid.

Reviews over Over Leven in het Wild

‘Deze avontuurlijke wildlife dierenarts laat ons zien dat mensen kwetsbare wezens zijn die  slechts een klein schakeltje vormen in een groot ecosysteem. Prachtig!’ – André Kuipers

‘Naast één groot avontuur ligt er de diepere laag in dit boek. Deze gaat over verbinding, innerlijke kracht, bewust leven, dienstbaarheid en liefde. Lees dit boeiende boek. Het is fantastisch.’ – Prinses Irene van Lippe-Biesterveld

‘Een hartverwarmend boek vol met avonturen en dierenliefde. In een wereld met steeds meer mensen hebben we steeds meer verantwoordelijkheid voor dieren, ook in het wild. De auteur neemt ons mee naar Afrika om te tonen hoe een dierenarts een verschil maakt in onze relatie met de natuur.’ – Frans de Waal

‘Dit boek, vol spannende en mooie avonturen in de wildernis, is een dikke vette aanrader!’ – Art Rooijakkers

‘Het leest als een trein. Een ontzettend spannend boek waar je veel van leert, onder andere over ons mens-zijn.’ – Met het Oog op Morgen 

Reviews over Over Leven in het Wild

Alleen al de kaft maakte dat ik nieuwsgierig werd naar deze stoere wildlife dierenarts, die vanuit helikopters neushoorns verdooft in Kruger Park. En die als een echte James Herriot rijdend in een bemodderde jeep over de smalle Engelse weggetjes, veulens en kalfjes ter wereld brengt op Isle of Man.
Maar vooral Afrika! Inspirerend hoe Martine, nu hoofd dierenarts in Artis, haar weg heeft afgelegd. Hoe ze in het regenwoud samen leeft en werkt met de rangers. Hoe ze omgaat met de dieren en wat die voor haar betekenen. De avonturen die ze beleeft en hoe ze haar droom ondanks de hobbels in de weg iedere keer weer opzoekt en realiseert. Een geweldig boek van een expert dat je in sneltreinvaart uitleest. En een boek dat komt op het moment dat de aarde deze ervaring, kennis en liefde voor dieren meer nodig heeft dan ooit.

Reviews over Over Leven in het Wild

Mooi, persoonlijk en lekker lezend. Een inspirerend en eerlijk levensverhaal waarin ambitie, lef en besluitvaardigheid strijden met angst, onzekerheid en twijfel. En dat in de context van de Afrikaanse (en soms Europese) wildernis! En weer een wake up call over de waarde van natuur, zonder belerend te zijn overigens.

Reviews over Over Leven in het Wild

Een mooi geschreven boek over een vrouw met een passie voor wildlife, en een goed voorbeeld van doorzettingsvermogen. Vanaf het begin wordt je al meegezogen in de avonturen van een dierenarts die zich inzet voor de wilde dieren in de Afrikaanse wildernis. Ik ken Martine als een mooi en bijzonder mens, maar na het lezen van dit boek heb ik nog meer bewondering voor haar.

Reviews over Over Leven in het Wild

Prachtig, ontroerend, met momenten adembenemend verhaal! Hier kunnen we nog veel van leren! Over het leven in het wild, maar ook over het najagen van dromen en de niet aflatende drive om deze dieren te helpen. Het leest heel prettig, een aanrader! 

Een geweldig boek. Het leest erg makkelijk. Martine beschrijft haar ervaring van het leven in het wild en over haar werk met de wilde dieren op zo’n manier dat ik het gevoel heb het zelf mee te maken.
Een unieke inkijk hoe het is om midden in de natuur te ZIJN. Martine neemt je mee: haar lessen, haar vragen, haar wijsheid. Het laat de kracht van passie zien: wat je kunt bereiken als je iets echt wilt. Niet voor niets dat oa astronaut Andre Kuipers en Prinses Irene van Lippe-Biesterveld dit boek bijzonder aanraden.

Reviews over Over Leven in het Wild

Martine vertelt hoe dieren niet alleen nauw verbonden zijn met alles wie en wat wij zelf zijn, maar ook een eerlijke spiegel en inspiratiebron voor hoe we kunnen worden. Daarbij zoomt ze met ongekende eerlijkheid in op zichzelf in relatie tot het gedrag van nijlpaarden, (mens)apen, olifanten, giraffen, slangen, spinnen, en alles wat ze in haar praktijk als wilddierenarts over de hele wereld is tegengekomen. En, ze zoomt ook regelmatig uit om een lans te breken voor het belang van natuurkennis en natuurbehoud. Het is een ADEMBENEMEND en persoonlijk relaas dat me niet loslaat. Ook omdat het vet spannend is, met helicopters, achtervolgingen, gevonden en verloren liefdes, personeelsopstanden, carrièrewendingen, schietlessen. Eerlijk, liefdevol, confronterend, maar constructief en inspirerend tegelijk. #mustread

Dit boek draag ik op aan alle grote, kleine, gevaarlijke,

onschuldige, gevleugelde, zwemmende, kruipende, springende

en wandelende wilde dieren op deze planeet.

Dat ze nog lang mogen overleven, zoals ze dat al vele

miljoenen jaren ongestoord hebben kunnen doen.

En aan alle rangers, antistroperijeenheden, wildparkmanagers,

detectives, helikopterpiloten, juristen, dierenartsen en andere strijders

die in de frontlinie hun leven riskeren om wilde dieren en hun

leefgebieden te beschermen.

Dagelijks staan vele mannen en vrouwen met hart en ziel klaar

voor neushoorns, gorilla’s, olifanten en vele andere wilde dieren.

Vaak voor een laag en onzeker loon. Hoewel velen al het leven

gaven in de strijd tegen onrecht, hebzucht en onverschilligheid

gaan ze onvermoeibaar door met hun zware en riskante werk.

Zij zijn de grootste helden en heldinnen van de wereld

Uit Over Leven in het Wild

Alweer de 10de druk!

National Geographic en Getty Images fotograaf Brent Stirton volgde Martine tijdens haar werk voor zijn serie Rhino Wars. Hij maakte onder andere de foto op de cover. Met deze serie won hij in 2012 de World Press Photo Award.