Met veel enthousiasme en bevlogenheid vertelt Martine van Zijll Langhout over haar passie en grootste inspiratiebron: wilde dieren. We kunnen veel leren van wilde dieren, van spin tot olifant.

Als gespecialiseerd wildlife dierenarts werkte Martine wereldwijd met vele wilde diersoorten (o.a. gorilla’s, neushoorns, leeuwen, olifanten en giraffen).  Het leven in een groot ecosysteem in verbinding met andere levende wezens en gevaar leerde haar veel, onder andere over onze oorsprong, ons mens-zijn en onze sterfelijkheid.

De vele levenslessen van wilde dieren zijn ook toepasbaar in ons Nederlandse leven. Wilde dieren leven al miljoenen jaren op aarde en wij mensen ‘slechts’ 300.000 jaar, waarvan het overgrote deel als jagers- en verzamelaars. We zijn meer met wilde dieren verbonden dan we denken en zij zijn daarom een grote inspiratiebron. Als dierenarts van ARTIS en Stichting AAP geniet ze nog steeds elke dag van haar werk met wilde dieren.

 

 

Martine maakt elk onderwerp op het gebied van haar werk met wilde dieren (o.a. haar dagelijkse leven tussen de wilde dieren, One Health, zoönosen, natuurbehoud, persoonlijke ontwikkeling en levenslessen uit de wildernis) op enthousiaste en optimistische wijze aantrekkelijk voor een breed publiek. Haar verhalen en avonturen met wilde dieren inspireren mensen om hun hart te volgen en dingen te doen die spannend zijn. De levenslessen uit de wildernis zijn voor veel mensen een eyeopener, leerzaam en direct toepasbaar in het dagelijkse leven.

Martine kan een lezing geven over:

  • Het vak dierenarts voor wilde dieren
  • Wilde dieren en het leven in de wildernis
  • Wat we kunnen leren van wilde dieren over onszelf
  • Natuurbehoud en biodiversiteit
  • Diergeneeskunde
  • Persoonlijke ontwikkeling en het belang van uitdagingen
  • Eenzaamheid en langdurig alleen in een andere cultuur werken
  • Omgaan met (faal)angst, hoge druk en lastige omstandigheden
  • Inspiratie over je hart volgen, keuzes maken en hoe dromen uit kunnen komen

Martine heeft de gasten van het Hortigala 2017 weten te boeien en te inspireren met indrukwekkende anekdotes over haar levenskeuzes. Als wildlife veterinarian heeft zij vaak de grootste uitdagingen bewust opgezocht. Dit vanuit haar overtuiging dat door echte verbinding met je omgeving te maken en continu alert te zijn, je tot veel meer in staat bent dan je zou denken. Het gaat om het leren vertrouwen op je intuïtie en jezelf te zien als onderdeel van een groter ecosysteem. Martine is een authentiek verteller en maakt indruk door haar natuurlijke uitstraling waardoor de luisteraar op het puntje van de stoel zit.

Marien Penning

Managing Partner Hillenraad100

Onlangs mocht ik een lezing van Martine bijwonen. Ik heb genoten! Wat een inspirerende dame. Haar vertaling van haar jaren alleen in de wildernis naar het zakenleven toe stemde tot nadenken. De natuur als wijze bron van inzichten. Diezelfde natuur die ook ònze bron is en waar we helaas zover van verwijderd zijn geraakt edoch welke connectie zo noodzakelijk is als leidraad voor nuchter en compassievol handelen. Een aanrader!

Linda Dubois

Dubois Coaching

Enige tijd geleden had ik het genoegen een lezing van Martine bij te wonen. Haar werkzaamheden in ‘de bush’ maakten indruk. Het is een onderwerp waar je normaliter weinig over hoort en mede daarom heel verrassend is. De manier waarop ze samenwerkt met een grote groep ‘locals’, haar liefde en zorg voor de dieren en de vaak primitieve omstandigheden waaronder ze haar werk moest doen, dat alles passeerde de revue. Haar voordracht was, zoals ik hoopte, heel informatief, goed geïllustreerd met fraaie dia’s, en gebracht met de nodige humor. Ik hoop dat ze nog heel vaak, op vele plekken haar verhaal mag houden. Haar boodschap, dat we zuinig moeten zijn op – ondanks hun soms enorme omvang – kwetsbare dieren, en hun leefmilieu kan niet vaak genoeg uitgedragen worden. 

Rob Kreszner

Conservator Gorcums Museum